Hopelijk de eerste insectenserie: Australische Flappentak
De laatste tijd probeer ik voor Development zoveel mogelijk verschillende diersoorten te fotograferen. Nadat ik begonnen ben met zoogdieren, heb ik inmiddels ook al vissen, vogels en een weekdier gefotografeerd en ik hoop hier binnenkort ook nog reptielen en amfibieën aan toe te kunnen voegen. Maar ik zou graag ook een keer de ontwikkeling van een insect vast willen leggen. Ik heb al vaak gekeken naar beestjes in de tuin en ben zelfs begonnen met een paar eitjes van lieveheersbeestjes, maar dat lukte niet. Voornamelijk omdat de luizen die ik moest voeren door de ventilatiespleetjes zo weer het bakje uitliepen. Hopelijk heb ik nu wel een insect gevonden dat ik kan fotograferen; de Australische flappentak.
Australische Flappentak
De Australische Flappentak of Extatosoma tiaratum is een wandelende tak die eigenlijk meer op een dorentak of dorenblad lijkt dan op een ´gewoon´ takje. Vrouwtjes worden maximaal 15cm lang en mannetjes 10cm. Tot een paar weken geleden had ik nog nooit van dit diertje gehoord. Maar hoe kom je er dan bij om ze te gaan fotograferen? Dat was, net zoals andere series, echt per toeval. In mijn zoektocht naar een terrarium en gekko’s kwam in bij een dierenwinkel in Gouda. Uitgelegd wat ik aan het doen was met de foto’s en kreeg van de medewerkster de tip om ook eens naar Bidsprinkhanen te kijken. Daarbij is de ontwikkeling ook erg bijzonder. Tijdens mijn zoektocht op het internet kwam ik bij een webwinkel, die helemaal gespecialiseerd is in insecten en insectenbenodigdheden; mieren, vlinders en dus ook wandelende takken. Op deze website vond ik een kweekset met eitjes van de Australische Flappentak en vervolgens kwam van het één het ander.
Kweekset
Deze week heb ik de eitjes binnengekregen met de bijbehorende kweekset. Deze bestond uit een bakje met beluchting en een klein kokertje met daarin de eitjes. Als het goed is zitten er eitjes van verschillende leeftijden in en komen de eerste na ongeveer twee maanden uit. Qua verzorging hebben ze niet veel nodig; ze moeten op een warme, enigszins vochtige plek bewaard worden totdat ze uitkomen. Ik ben heel benieuwd of dat gaat lukken en hoe de jonge Flappentakken eruit zien!
Bekijk hier de fotoserie van deze soort
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!