Eerste reptielenserie; de Griekse landschildpad

Griekse landschildpad, nog maar een paar uur oud

Deze week ben ik, na een pauze van een aantal weken, eindelijk weer met een nieuwe serie voor Development kunnen beginnen. Het is de eerste serie van een reptielensoort, namelijk van de Griekse landschildpad. Waar bij bijvoorbeeld de kanaries de uitdaging was om hun snelle groei zo goed mogelijk in beeld te brengen, is bij de schildpadden het tegenovergestelde aan de orde; het zijn extreem trage groeiers, die er meerdere jaren over doen om hun uiteindelijke formaat te bereiken.

Heel erg oud

Griekse landschildpadden (Testudo hermanni) komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en kunnen tot 30cm groot worden. Deze schildpadden kunnen erg oud worden; met goede verzorging worden ze zeker 80 tot 100 jaar oud. Dan is het ook wel logisch dat ze niet veel haast hebben om heel snel heel erg groot te worden. Daarom is het plan om ze in plaats van elke week, om de twee weken te fotograferen. Ik verwacht dat dan nog steeds goed zichtbaar is dat het bij deze soort niet erg snel gaat, maar er toch wel veranderingen zichtbaar zullen zijn.

Nieuwsgierig

Vorige week donderdag kreeg ik van de kweker een berichtje dat de eitjes begonnen uit te komen en ’s avonds stond de eerste fotoshoot op het programma. De kleine schildpadjes waren nog een klein beetje ingedeukt van hun strijd om uit het ei te komen en bij de kleinste moest het schild nog het laatste stukje dichtgroeien. Omdat hij de jongste was, hebben we besloten dat dit ons fotomodel zou worden. De kleine schildpadjes waren eigenlijk best nieuwsgierig. Als ze werden opgepakt, kropen ze snel in hun schild, maar zodra het ‘gevaar’ geweken was, kwamen ze weer tevoorschijn om op onderzoek uit te gaan. De ‘fotostudio’ vonden ze totaal niet eng en die moest helemaal geïnspecteerd worden. Van het feit dat er iemand met zo’n groot zwart ding stond te flitsen trokken ze zich al helemaal niks aan.

Lekker in de tuin

Na het fotograferen ben ik ook nog even bij de volwassen dieren gaan kijken en dat vond ik erg bijzonder. De hele achtertuin is schildpad proof gemaakt en de volwassen dieren hebben lekker veel ruimte om overal rond te scharrelen. Als ze willen opwarmen, hebben ze een hok met warmtelamp en overal in de tuin kunnen ze zich terugtrekken in schuilhokjes. Voor de jonge schildpadjes is er een eigen gedeelte. Helemaal beveiligd tegen roofdieren en met lekker veel plantjes om onder te zitten. In de winter gaat de Griekse landschildpad een aantal maanden in winterslaap. Hierbij graven ze zich volledig in. Ik vond het leuk om te zien hoe de schildpadden met lekker veel ruimte in een ‘gewone’ Hollandse tuin kunnen leven en ik heb nu al zin in de volgende fotosessie met deze bijzondere dieren.

Op de rug bij mamma zie je goed hoeveel het kleine schildpadje nog moet groeien

Bekijk hier de serie van de Griekse Landschildpad

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *